Release Sampleset Yokota Centennial-Orgel

Release Sampleset Yokota Centennial-Orgel

Het mechanische tweeklaviers-orgel van de Chico State University (California, VS) is gebouwd door Munetaka Yokota volgens de esthetiek en artistieke beginselen van Gottfried Silbermann. Het speciale en unieke aan dit orgel is de manier waarop het orgel is gebouwd.

David Rothe, professor en universiteitsorganist van 1968 tot 2008, ontmoette Munetaka Yokota voor het eerst toen deze leerling was van de bekende Amerikaanse orgelbouwer John Brombaugh. Samen ontwikkelden Yokota en Rothe het idee om een nieuw orgel te bouwen ‘op locatie’ op dezelfde wijze als orgels enkele eeuwen geleden werden gebouwd. Dankzij de inspanning van Rothe is Munetaka Yokota vervolgens door de universiteit ingehuurd als ‘artist in recidence’ voor de duur van meerdere jaren om zich bezig te houden met de bouw van het orgel.

In 1990 is het orgel tot in detail gereedgekomen en sindsdien heeft het een internationale reputatie verworven. De dispositie is grotendeels beïnvloed door de stijl van Gottfried Silbermann, maar omdat het is gebouwd voor een moderne Amerikaanse universiteit, zijn er enkele eigenschappen die stammen uit een latere traditie. Hiertoe behoren onder andere een zwevende ‘Unda Maris’ op het bovenwerk, het feit dat het bovenwerk in een zwelkast is geplaatst en een normale set van manuaal- en pedaalkoppels (uitgebreider dan wat Silbermann altijd bouwde). De twee trompetten van het orgel zijn ook uitgevoerd in verschillende nationale stijlen: Duits voor het hoofdwerk en Frans voor het bovenwerk. Twee verschillende Cymbelsterren, een Vogelzang en een mechanisch klokkenspel voorzien dit relatief kleine orgel van een hele reeks effectregisters.