Prof. Dr. Van Lieshout

Prof. Dr. Van Lieshout

dsc_0650-klein-klein

Dhr. Van Lieshout kwam al vroeg in aanraking met het pijporgel. Van huis uit speelt hij piano, maar hij had maar wat graag op het pijporgel in de aula van het Wolter Gymnasium aan de Keizersgracht te Amsterdam gespeeld. In 2016 raakte hij tijdens een orgeldag van de Stichting Orgelpromotie Zuid-Holland West zo geïnspireerd door het prachtige Steinmeyer-orgel van de Adventkerk in Alphen a/d Rijn dat hij de keuze nam om orgel te gaan leren spelen: het was nu of nooit.

Hij had weinig kennis van orgels en heeft zich verdiept in de elektronische orgeltechniek. Na enig onderzoek kwam hij op een vroege zaterdagmorgen naar de showroom van Orgelmakerij Noorlander in Lunteren. Daar is hij op prettige en deskundige wijze geadviseerd en geassisteerd bij het uitproberen van verschillende orgels. Zijn keuze werd een Fugara III met onder anderen de samplesets van het Bader-orgel in de Walburgiskerk te Zutphen en het Cavaille-Coll-orgel in de St. Etienne’s Abbey aux hommes te Caen. Zo kan hij eenvoudig switchen van barok naar de Franse romantiek.

De kwaliteit van het instrument is wat hem betreft perfect. Het maakt het mogelijk om het plezier van het bespelen van een echt orgel thuis te beleven. De afstand van ruim 700 kilometer tussen de orgels in Caen en Zutphen kan afgelegd worden in een minuut of twee. Dit vindt hij een vondst.