Ingebruikname Noorlander kerkorgel in HHG Giessendam Neder-Hardinxveld & Sliedrecht

Ingebruikname Noorlander kerkorgel in HHG Giessendam Neder-Hardinxveld & Sliedrecht

Vrijdagavond D.V. 27 november zal in het kerkgebouw van de Hersteld Hervormde Gemeente Giessendam Neder-Hardinxveld & Sliedrecht (Buitendams 205 te H’veld-G’dam) een nieuw kerkorgel in gebruik worden genomen.

Het gaat om niet zomaar een kerkorgel, maar om een ‘virtueel’ pijporgel, gebouwd door Orgelmakerij Noorlander te Lunteren.
Drie van de plaatselijke organisten zullen concerteren en de samenzang begeleiden, terwijl ds. A. Kos de opening en sluiting verzorgt.

Bij de bouw van dit kerkorgel is gebruik gemaakt van de Hauptwerk techniek. Hiermee kunnen pijporgels virtueel worden bespeeld.
De orgels die via deze software beschikbaar zijn worden ‘pijp voor pijp’, en ‘toon voor toon’ opgenomen. Orgelbouwer Kees Noorlander: ‘Elk geluid is een zo exact mogelijke kopie van de originele pijp in de desbetreffende ruimte, waardoor het echte pijporgel zo precies mogelijk wordt weergegeven. Waar tot op heden de digitale orgels de klank van pijporgels enigszins imiteerden, is door Hauptwerk de mooiste en meest natuurgetrouwe optie beschikbaar’.

Het orgelfront is met veel enthousiasme gerealiseerd door vrijwilligers van de gemeente.
Op het orgel van de HHG te Hardinxveld is onder meer het Lohman orgel van de Grote- of Catharijnekerk te Heusden geïnstalleerd.
Een woordvoerder van de orgelcommissie: ‘Als de kerk tot de laatste plaats gevuld is, hebben we ruim 600 kerkgangers in het kerkgebouw.
We hebben inmiddels gemerkt dat het Noorlander orgel ook in die situatie meer dan voldoende draagkracht heeft om de samenzang te begeleiden.’

Iedereen is van harte welkom om de ingebruikname bij te wonen en het resultaat te beluisteren en te bezien.
De avond begint om 20:00 uur, om 19:30 uur gaan de deuren open.

——————————————————————————————————————————————————–

*Voor meer informatie: [email protected] – www.noorlanderorgels.com – 06 – 578 833 73